Column Pensioen

nr. 38, 17-12-2021

Pensioen


Harry gaat met pensioen. Buro Urlings stopt. URLINGS for U gaat op eigen wijze verder onder leiding van zijn dochter Chantal.
Samen met Henny Lantman en Meindert Haveman begonnen Harry en ik ruim 30 jaar geleden met het onderzoek ‘Veroudering bij mensen met een verstandelijke handicap’. Harry was toen vooral van de praktijk en kwalitatief onderzoek. Later richtte hij zich op cursussen geven. Ik was en ben nog steeds van de wetenschap en de getallen.
In die tijd waren de kampen kwalitatief en kwantitatief onderzoek nog min of meer rivalen.
Harry en ik konden elkaar hiermee oeverloos plagen:
Harry: ‘Jij wilt alles met getallen onderbouwen, daar gaat het niet om.’ Ik: ‘Dat zal best, maar als puntje bij paaltje komt, smeek je me toch weer om de cijfers.’
Ik: ‘Harry, dat onderzoek rammelt aan alle kanten, hecht er toch niet zoveel waarde aan.’ Harry: ‘Luister, die opmerking van de geïnterviewde cliënt maakt het voor mij waardevol. Misschien niet voor jouw cijfertjes, doch zo leerzaam voor de praktijk.’
Juist de combinatie van onze interesses en het wederzijds gebruik maken van elkaars competenties voor kwalitatief en kwantitatief onderzoek, maakten onze samenwerking waardevol.
Ik wilde per se ook wat van de praktijk weten en gebruikte uiteraard Harry als vraagbaak. De dag dat Harry me meenam naar een cliënt in het laatste stadium van dementie is heel belangrijk geweest voor mij. Cijfers deden er op dat moment niet toe, wel de bejegening. Dat is blijven hangen: ik mag getallengek zijn om uiteindelijk de kwaliteit van bestaan van ‘onze’ doelgroep te verbeteren.
Harry’s pensionering is niet het einde van onze relatie. Het wordt wel anders en het plagen blijft gelukkig.
Ik wens hem een prachtige nieuwe levensfase toe: ‘Neem de tijd voor wat je dierbaar is, daar is hij voor’.*


*Halbach NSJ. Stelling 9 bij proefschrift Clinical management of Rett syndrome. Maastricht: Universitaire Pers Maastricht; 2013.


► Terug naar Column