Column Simon

nr. 47, 17-9-2022

Simon


Afgelopen maand was ik weer in Zweden om op de hond, kippen en schapen te passen (column Familie).
De kudde is sinds vorig jaar flink uitgebreid en telt 51 schapen. Zo’n vijf maanden na de komst van ram Simon werden 34 lammetjes geboren. Simon, zo werd gezegd, is een lief dier. Maar ook: Simon is een ram, dus altijd oppassen geblazen. Zijn horens zijn inderdaad heel indrukwekkend.
Toen ik de wei betrad, kwamen de schapen nieuwsgierig aangerend. Tijdens een uitvoerige aaisessie lette ik wel ietwat op Simon, maar hij bleef op gepaste afstand staan. Nadat ik de wei had verlaten, bleef ik vlak achter het hek geboeid naar de kudde kijken. Opeens hoorde en voelde ik een knal. Simon. Hij had verongelijkt een flinke kopstoot tegen het hek gegeven. Ik had hem met aaien overgeslagen en dat zinde hem helemaal niet. Ik maakte mijn fout goed en hij was tevreden.
Hoe vaak gebeurt het dat ‘men’ waarschuwt voor de gevaren van hooligans, cliënten met zorgprofiel VG6 en VG7, leden van enge motorclubs, dronkelui, dementerende cliënten met ontremd gedrag, junks, geïrriteerde wegpiraten, …
Ik herinner me nog goed dat een cliënt iedere week een kop koffie kwam drinken. Hij had veel armbanden en ringen om, zat onder de tattoos en piercings; hij scheen ook wel eens erg opvliegend te zijn. We hadden vaak mooie gesprekken en hij was blij met de chocola die ik hem gaf. Een begeleider suggereerde eens dat ik hem niet durfde weg te sturen omdat ik bang voor hem was. Ik reageerde heel verbaasd. Nee, waarom zou ik? Het was een leuke, vriendelijke en gevoelige man. Maar zijn uiterlijk en incidentele agressie bleken sommigen af te schrikken.
Het uiterlijk, de slechte reputatie en de daaraan gekoppelde vooroordelen zullen vast ook wel eens waar zijn. Maar niet bij hem. Niet bij Simon. Niet bij heel veel anderen. Signaalgedrag is soms doodgewoon de roep om gezien te worden, de vraag om een aai, aandacht of vriendelijk woord.
Toen ik de dag erna de kudde weer eens bekeek, zag ik Simon staan. Hij werd omringd door vijf van zijn kinderen. Het was waarschijnlijk zijn papadag.► Terug naar Column