Column Overgang

nr. 37, 27-11-2021

Overgang


Laatst kreeg ik de vraag of op het Kennisplein Gehandicaptensector iets te vinden is over de overgang bij dames met verstandelijke beperkingen. Een intrigerende vraag. Op dat moment kon ik me geen informatie voor de geest halen; ook na zoeken op het Kennisplein vond ik niets. Toen ik er verder over nadacht, kon ik mij weinig tot geen gegevens hierover uit verouderingsonderzoeken herinneren. Het onderwerp wordt hooguit zijdelings genoemd naast andere verouderingsverschijnselen. Ik moet ook ronduit bekennen: zelf heb ik er nooit aandacht aan besteed in mijn onderzoeken.
Eigenlijk is dat best raar. De overgang is voor veel vrouwen beladen en de overgang leidt vaak tot nare en irritante bijverschijnselen.
Ik liet het gebrek aan informatie niet op me zitten en ging in de wetenschappelijke literatuur kijken. Daar vond ik een beperkt aantal onderzoekspublicaties. In een van de onderzoeken* werden vrouwen met verstandelijke beperkingen geïnterviewd.
De helft van de vrouwen had nog nooit van de overgang gehoord. De andere helft wel, maar kon weinig details terugvertellen. Enkelen wisten dat menstruaties uitblijven en kinderen krijgen niet meer kan. Een geïnterviewde vertelde dat voorbehoedsmiddelen dan niet meer nodig zijn.
Het stoppen van de menstruaties maakte sommigen onzeker en ongerust. Anderen waren vooral blij: ‘Ik riep halleluja!’.
Een aantal dames met opvliegers kon hierover niet praten met begeleiders of artsen: ‘Alsof ik tegen een steen sprak’; ‘De huisarts zei: het hoort erbij, accepteer het maar, er is niets tegen te doen’.
Er is blijkbaar nog veel werk te doen. Ik ga het Kennisplein maar eens e-mailen.


*Willis DS, Wishart JG, Muir WJ. Menopausal Experiences of Women with Intellectual Disabilities. JARID, 2011;24(1):74-85.


► Terug naar Column