Column Januari

nr. 51, 27-1-2023

Januari


Hoera! Het is januari, de maand om terug te blikken op het afgelopen jaar. Ik heb er al een maand of wat naar uitgekeken. Nu kan het. Voor het eerst in mijn leven kan en mag ik aan de slag met het MilieuJaarverslag van een zorgorganisatie.
Veel getallen en grafieken. De opbrengst van zonnepanelen, gereden kilometers van de bedrijfsauto’s op diesel of elektrisch, de hoeveelheid swill (etensresten), de aard en omvang van afvalstromen, de inkoop van voedingswaren al dan niet met een duurzaamheidslabel, verantwoorde afvoer van ICT-hardware.
Ook van belang, maar nog onvoldoende cijfermatig inzichtelijk: dienstkleding, vegetarische of vegan opties in de menu’s, schoonmaakmiddelen, overtollige medicatie, ...
Het is mooi om te zien hoeveel waarvan is gerealiseerd, wat beter kan, wat beter moet en hoe de prestaties ten opzichte van andere organisaties zijn.
Ja, ook zorgorganisaties kunnen (moeten?) hun ambities voor duurzame dienstverlening helder hebben. Dit jaar wordt het spannend of zorgorganisaties verplicht worden te rapporteren over de gevolgen van hun activiteiten voor mens en milieu via de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). En of het zakelijk verkeer en het woon-werkverkeer in kaart moeten worden gebracht.
Ik mag losgaan op de getallen en grafieken en ook nog eens puzzelen wat waar beter kan en hoe. De grafisch vormgever maakt er een prachtig overzicht van.
Mijn collega’s kijken me vaak wat meewarig aan als ik enthousiast vertel wat ik mag doen. Maar ze laten me heel graag mijn gang gaan, zichtbaar opgelucht dat deze beker aan hen voorbij gaat.
Voor velen is januari ook de maand waarin Blue Monday ofwel Deprimaandag valt: de (veronderstelde) deprimerendste dag van het jaar. Hoewel deze dag alweer voorbij is, blijft januari voor de meesten saai en grijs.
Maar ik beken kleur: januari is voor mij de mooie, groene maand.► Terug naar Column