Column Dieren

nr. 42, 23-4-2022

Dieren


Uit onderzoek is gebleken dat de aanwezigheid van dieren in de ouderen- en gehandicaptenzorg (bescheiden) positieve effecten heeft.
Ik kijk niet uit naar de dag dat ik naar een zorgcentrum moet. Hopelijk duurt dat nog heel lang of hoeft het helemaal niet. Maar als er dieren zijn, zal het daar voor mij beter toeven zijn.
Pas moest ik naar een zorgcentrum voor een bespreking. Ik kom er graag en het liefst zeer ruim op tijd. De sfeer komt op mij vriendelijk en gastvrij over. Maar dat is niet de werkelijke reden dat ik er graag kom. Nadat ik de receptionist begroet heb, snel ik naar Charlie, de papegaai. Ik maak dan een praatje met hem. Hij luistert en volgt mijn bewegingen. Hij schijnt vooral te praten als er geen mensen in de buurt zijn. Dan kletst hij wat en oefent zijn imitatie van het brandalarm.
Toen ik er die keer kwam, zat een cliënt bij Charlie. De interactie tussen die twee was prachtig en ik bleef geboeid kijken. Met tegenzin ging ik na enige tijd toch maar naar de vergaderzaal.
Eerst geloofde ik mijn ogen niet, maar het was echt waar. Er was een nieuwe aanwinst: Beertje, een jonge border collie. Mijn interesse voor de inhoud van de bespreking zakte meteen, dat moet ik ronduit toegeven. De medewerker van het zorgcentrum, tevens de baas van de pup, vertelde dat Beertje met haar meekomt wanneer zij dienst heeft. Veel cliënten vinden een hond in het zorgcentrum geweldig, anderen doet het niets. Weer anderen vinden dat honden buiten moeten blijven en waken, zoals vroeger op de boerderij. Ze vertelde ook met trots dat de wisselwerking tussen cliënten en Beertje ontroerend mooi kan zijn.
De bespreking startte en ik kon er zowaar met mijn volle aandacht bij zijn, zelfs toen Beertje bij mij kwam staan. Dat is voor mij een topprestatie.
Enkele dagen daarna had ik e-mailcontact met de medewerker-baas. Ik memoreerde uiteraard de aanwezigheid van Charlie en Beertje en berichtte dat ik me direct bij het zorgcentrum had laten inschrijven. Per ommegaande kreeg ik antwoord. Ze gaf aan dat ik van harte welkom ben, de medewerkers mij goed gaan verzorgen en dat Beertje over me zal waken.
Ik moet nog een paar werkprojecten afronden, maar dan ben ik er klaar voor. Charlie en Beertje: mijn kat en ik komen eraan!► Terug naar Column